Breaking News

Rusia do të pranojë çdo zgjidhje që është e pranueshme për Beogradin dhe Prishtinën

Ministri i Jashtëm i Rusisë, Sergey Lavrov, tha se Rusia do të pranojë çdo zgjidhje për Kosovën që është e pranueshme për Beogradin dhe Prishtinën.

Ai i bëri këto komente gjatë një konference për media me kryeministrin e Shqipërisë, Edi Rama, i cili po qëndron për vizitë në Moskë, në cilësinë e kryesuesit të Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE). Lavrov kërkoi zbatimin e marrëveshjeve të arritura ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, me theks të veçantë atë për krijimin e Asosacionit të Komunave Serbe, për moszbatimin e së cilës i fajësoi autoritetet e Prishtinës. “Ka një sërë marrëveshjesh të arritura ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, përfshirë krijimin e Asosacionit të Komunave Serbe. Krijimi i Asosacionit do të ishte një hap më përpara për të siguruar respektimin e të drejtave të serbëve në Kosovë. Marrëveshja është arritur së paku gjashtë vjet më parë. Prishtina refuzon të respektojë detyrimet”, tha Lavrov. Shefi i diplomacisë ruse u shpreh kritik edhe ndaj Bashkimit Evropian, që si ndërmjetësues i dialogut ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, nuk ka arritur të sigurojë zbatimin e marrëveshjeve. Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama vuri theksin tek qëndrimet e kundërta që kanë Shqipëria dhe Rusia për çështjen e Kosovës. Ai tha se procesi i dialogut duhet të riniset dhe se kur bëhet fjalë për marrëveshjet e arritura deri më tani, palët në vazhdimësi e kanë fajësuar njëra tjetrën për moszbatimin e tyre.