Breaking News

Pyongyang “nuk është më i detyruar nga angazhimet” pasi afati për SHBA mbaroi

Koreja e Veriut deklaroi se nuk do të kufizohet më nga asnjë angazhim drejt denuklearization dhe mund të kërkojë një “rrugë të re”, pasi SHBA kanë injoruar një afat të fundvitit për t’u angazhuar në një diplomaci kuptimplote.

“Ne nuk gjetëm asnjë arsye për të qenë më tej të detyruar në mënyrë të njëanshme nga angazhimi, që pala tjetër nuk e respekton,” tha Ju Yong-chol, një diplomat i Koresë së Veriut në qytetin zviceran të Gjenevës, gjatë një fjalimi ditën e martë para Konferencës për çarmatimin të sponsorizuar nga Kombet e Bashkuara. Ai tha se SHBA kishte vendosur “sanksionet më brutale dhe më çnjerëzore” kundër Pyongyang-ut. “Nëse SHBA vazhdon një politikë të tillë armiqësore ndaj Koresë Veriore, kurrë nuk do të ketë denuklearizim të Gadishullit Korean. Nëse Shtetet e Bashkuara përpiqen të zbatojnë kërkesa të njëanshme dhe të vazhdojnë të vendosin sanksione, Koreja e Veriut mund të detyrohet të kërkojë një rrugë të re, “tha përfaqësuesi koreanoverior. Paralajmërimi erdhi pas muajve të thirrjeve të përsëritura të Pyongyang-ut ndaj SHBA-ve për të lehtësuar sanksionet e vendosura ndaj Koresë së Veriut për programet e saj të raketave bërthamore dhe balistike, në mënyrë që të kishte kuptim diplomacia.