Breaking News

Samiti i Kuala Lampurit, Riadi e paguan shtrenjtë politikën e tij pro-Izraelit

“Politikat e Arabisë Saudite, veçanërisht përballë Jemenit, si dhe ndjekja e saj e verbër e politikave të Shteteve të Bashkuara janë në origjinën e formimit të aleancave të reja, si ajo që ndodhi në samitin e myslimanëve në Kuala Lampur”, thekson analisti i njohur arab Abdel Bari Atwan.

Ai shton se samiti islamik në Malajzi mund të zëvendësojë Organizatën për Bashkëpunim Islamik (OBI) dhe të shkëpusë Arabinë Saudite nga pozicioni i saj i pretenduar si “udhëheqëse e botës myslimane”. “Samiti i Kuala Lampurit shënon fillimin e një seri përpjekjesh për krijimin e një boshti të ri në botën myslimane,” thekson ai në një artikull të botuar në gazetën Rai al-Youm. Duke iu referuar mungesës së Kryeministrit pakistanez Imran Khan, Atwan shkruan: “Imran Khan duket se ka qenë i ndikuar nga premtimet financiare të sauditëve gjatë vizitës së tij të fundit në Riad. Nga ana tjetër, pjesëmarrja e presidentit iranian Hasan Ruhani ka përjashtuar të gjitha spekulimet se ky samit do të ishte i një natyre “komuniteti” dhe përkundrazi i dha atij pamjen e një samiti mysliman, domethënë një përfaqësues i botës sunite si dhe një përfaqësues i botës shi’ite. Samiti i Malajzisë bashkoi gjashtë vende, pesë prej të cilave janë ndër vendet më të populluara myslimane jo-arabe. Ato janë, Malajzia, Indonezia, Irani, Turqia dhe Pakistani. Sipas këshilltarit të presidentit turk, këto vende ndajnë një pikë të përbashkët; ekonomia e tyre nuk bazohet në burimet natyrore, por përkundrazi në prodhimin dhe burimet njerëzore “. Abdel Bari Atwan citon fjalët e këshilltarit të presidentit turk që kritikoi udhëheqësit arabë në këtë mënyrë: “Ku janë ata? Pse mungojnë sa herë që bota myslimane është në rrezik? Pse nuk ndërmarrin veprime kur Islami kërcënohet nga armiqësia? Përkundrazi, ajo që ata bëjnë përforcon armiqësitë kundër Islamit ”. Atwan shton se deklaratat e diplomatit turk ishin realitete të pastra: ” Kampi arabo-islamik po kalon ditët e tij më të këqija. Mbështetje e këtij pohimi janë divergjenca, konflikti, lufta, korrupsioni, despotizmi, shtypja dhe ndjekja e verbër e politikave të fuqive koloniale perëndimore dhe amerikane, si dhe kompromisi i hapur i liderëve arabë me regjimin izraelit “. Për Abdel Bari Atwan, “përdorimi i vendeve arabe të mediave të tyre për të denoncuar samitin e Kuala Lampurit është një shenjë shqetësimi. Arabia Saudite, nëse dëshiron të ruajë pozicionin e saj si udhëheqës i botës myslimane, do të duhet të rishikojë pjesën më të madhe të politikave të saj duke përfshirë atë në lidhje me luftën në Jemen, si dhe ndjekjen e saj të verbër të diktateve të Shteteve të Bashkuara dhe ajo do të duhet të mbrojë barazinë në botë dhe kauzën palestineze “. Analisti politik vë në pikëpyetje rolin e OBI dhe shkruan: “Vendi që strehon selinë e OBI nuk po vepron në mënyrë të paanshme dhe e ka lejuar veten të shndërrohet në një departament të Ministrisë së Jashtme Saudite. Roli i OBI sot është i kufizuar në publikimin e disa deklaratave “. “Kushdo që dëshiron të udhëheqë botën myslimane duhet të shërbejë si model për t’u ndjekur nga të gjithë në fusha të ndryshme duke përfshirë zhvillimin, demokracinë, të drejtat e njeriut, barazinë sociale, sovranitetin kombëtar, zhdukjen e të gjitha formave të korrupsionit dhe përpjekjet për t’i afruar myslimanët “, thotë Abdel Bari Atwan. Ai konkludon: “Samiti i Malajzisë është një thirrje zgjimi për udhëheqësit e të gjitha vendeve arabo-muslimane, veçanërisht Arabisë Saudite, e cila do të duhet të ndryshojë kursin. Sot, samiti i Malajzisë anashkaloi OBI-në, dhe nesër mund të befasohemi nga një kërkesë për t’i hequr Arabisë Saudite rolin e saj në mbikëqyrjen e vendeve të shenjta të myslimanëve. Samiti i Kuala Lampurit është vetëm fillimi “.