Breaking News

Marrëveshja e Shekullit: Palestina e Re, Jeruzalemi i përbashkët, kontrolli saudit i al-Aksës

Një rrjet televiziv libanez ka publikuar atë që raportoi të jetë një draft i marrëveshjes së diskutueshme të Presidentit amerikan Donald Trump për konfliktin izraelito-palestinez, i cili parashikon krijimin e një “Palestine të re”, me Jeruzalemin e okupuar që mbetet nën kontrollin kryesisht të Izraelit dhe Arabia Saudite zëvendëson Jordaninë si kujdestare e xhamisë al-Aksa.

Sipas raportit të Al-Mayadeen TV, plani i ashtuquajtur i paqes i Trump – të cilin ai e quan “marrëveshje e shekullit” – do të jetë një marrëveshje trepalëshe e nënshkruar midis Izraelit, Organizatës së Çlirimit të Palestinës (PLO) dhe lëvizjes së rezistencës Hamas me bazë në Gaza. Sipas marrëveshjes, një “shtet i ri Palestinez” do të krijohej në Bregun Perëndimor dhe Rripin e Gazës, duke përjashtuar kolonitë sioniste izraelite që do të mbeten pjesë e territoreve të okupuara. Për më tepër, Jeruzalemi, sektori lindor i të cilit ishte pushtuar nga Izraeli gjatë Luftës gjashtë-ditore në vitin 1967 dhe u aneksua në mënyrë të paligjshme, do të “ndahej” midis Izraelit dhe shtetit Palestinez, dhe popullata arabe në këtë qytet do të bëhen banorë të Palestinës. Bashkia e Jeruzalemit do të bëhej përgjegjës për të gjithë qytetin, ndërsa shteti palestinez do të ishte përgjegjës për arsimin dhe do t’i paguante taksat dhe shërbimet bashkisë izraelite. Hebrenjtë nuk do të lejohen të blinin shtëpi arabe dhe anasjelltas, ndërsa asnjë zonë shtesë nuk do të aneksohej në Jeruzalem dhe vendet e shenjta të qytetit do të ruanin status quo-në e tyre. Ndërkohë, Xhamia al-Aksa, e cila aktualisht administrohet nga Vakf – një degë e Ministrisë Jordaneze të Pronave të Shenjta – do të vendoset nën kontrollin e Arabisë Saudite. Në lidhje me Rripin e Gazës, projekt-marrëveshja parashikon që Egjipti do t’i jepte tokë shtetit të ri palestinez që do të përdoret për qëllime industriale, bujqësore dhe tregtare, si dhe për ndërtimin e një aeroporti. Sidoqoftë, palestinezët nuk do të lejoheshin të jetonin në tokat e siguruara nga Egjipti. Për më tepër, një autostradë dhe një tubacion për ujë do të ndërtoheshin midis Gazës dhe Bregut Perëndimor. Shtetet e pasura arabe të Gjirit Persik, Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian do të sponsorizojnë ekonomikisht marrëveshjen e hartuar nga Uashingtoni, duke siguruar respektivisht 70, 20 dhe 10 përqind të fondeve. Për më tepër, një marrëveshje do të nënshkruhet midis Izraelit dhe shtetit të ri Palestinez, dhe regjimi i Tel Avivit do të sigurojë mbrojtje ndaj Palestinës nga “agresioni i jashtëm”, ndërsa palestinezët do të paguajnë për të. Pas nënshkrimit të të ashtuquajturit plan paqeje, Hamasi do t’i dorëzonte armët e tij në Egjipt dhe anëtarët e tij do të merrnin pagat mujore nga vendet arabe. Ky plan amerikan për konfliktin izraelito-palestinez – për të cilin raportohet të jetë i njëanshëm në favor të regjimit të Tel Avivit – tashmë është refuzuar unanimisht nga të gjitha fraksionet palestineze.