Breaking News

SHBA po përgatitet të testojë dy raketa të ndaluara

Sipas një komandanti ushtarak rus, SH.B.A. së shpejti do të testojë raketat e saj të rangut të mesëm përkundër traktateve ndaluese.

Sipas Sputnik, Sergei Karakov, komandant i Forcave Raketore Strategjike Ruse, tha se para fundit të vitit 2019, Shtetet e Bashkuara planifikojnë të lëshojnë për testime një raketë cruise me një gamë prej më shumë se 1.000 kilometrash dhe një raketë tjetër prej më shumë se 3,000 kilometrash. Pentagoni njoftoi javën e kaluar se ka testuar me sukses një raketë të re balistike me rreze të mesme në brigjet e Kalifornisë. Ky është lëshimi i dytë e raketave amerikane që nga tërheqja e vendit nga Traktati i Forcave Bërthamore të Ndërmjetme (INF) në gusht të vitit 2019. Zëdhënësi i presidentit rus Dimitry Peskov për lëshimin e raketave balistike amerikane tha: “Shtetet e Bashkuara kanë treguar qartë edhe një herë se Traktati i Forcave Bërthamore të Ndërmjetme (INF) u anulua me iniciativën e Uashingtonit. Aksioni i ShBA për të provuar raketën me rreze të mesme sipas Traktatit të INF është i ndaluar. Marrëveshja bilaterale për Traktatin e Forcave Bërthamore të Ndërmjetme (INF), e cila u nënshkrua në vitin 1987 nga udhëheqësit amerikanë dhe sovjetikë, luajti një rol kryesor në kontrollin e armëve bërthamore në botë. Traktati ndaloi zhvillimin dhe vendosjen e të gjitha raketave bërthamore dhe jo-bërthamore me rreze të shkurtër dhe të mesme, me përjashtim të raketave detare.