Breaking News

Pse po kërkohet çarmatosja e Hezbollahut?

Për herë të parë, Sekretari i Përgjithshëm i OKB ka bërë thirrje për çarmatimin e Hezbollahut kur Libani po kalon në një fazë delikate.

Pse po kërkohet çarmatosja e Hezbollahut? Përgjigjen e jep ish-Presidenti libanez. Sipas ish-Presidentit libanez Emile Lahoud, Izraeli po planifikon të dobësojë aftësinë mbrojtëse të Libanit. Emile Lahoud tha se ai si gjithmonë do të mbështeste armën e Rezistencës, sepse ai e di që “nëse kjo armë nuk ekziston, Libani do të zhytej në kaos”. Në një intervistë me RT këtë javë, Emile Lahoud shprehu mbështetjen e tij për armën e Rezistencës, duke theksuar se aftësia mbrojtëse e Hezbollahut e kishte garantuar sigurinë e vendit. I pyetur për përpjekjet e SHBA dhe Izraelit për të çarmatosur Hezbollahun, ai u përgjigj: “Pse u krijua Rezistenca? Sepse askush nuk i jep asgjë ushtrisë tonë. Isha komandant i përgjithshëm i ushtrisë për nëntë vjet. As Shtetet e Bashkuara dhe as vendet e tjera nuk na kanë dhënë asgjë për të luftuar agresionin e Izraelit “. Në një pjesë tjetër të fjalës së tij, ai tha: “Ata i dhanë ushtrisë libaneze tanke që kishin shërbyer për njëzet vjet në Jordani. Ata na dërguan tanke të vjetra angleze. Ata na shitën vjetërsira dhe ata morën para si këmbim … Ata na shitën armë që ne nuk mund t’i përdorim kundër armikut tonë”. Ky politikan i krishterë libanez, i cili kishte qenë president për gati një dekadë, shtoi: “Siç e thashë, është detyrë për ne të mbështesim Rezistencën. Por Izraeli dëshiron një ushtri të dobët në Liban. Regjimi i Tel-Avivit kërkon të privojë Hezbollahun nga armët. Sigurisht, ne nuk duhet t’i humbim ato armë. Pa këto armë, Libani tani do të ishte në një situatë shumë më të keqe se Iraku dhe vendet e tjera, dhe do të ishte zhytur në errësirë”. Lidhur me sanksionet e vendosura nga Shtetet e Bashkuara kundër Libanit nën pretekstin e përballjes me Rezistencën, ai tha: “Kur Izraeli arriti të na mposhtë ushtarakisht, ai po i drejtohet presionit ekonomik”. Deklaratat e këtij politikani libanez vijnë ndërsa vendet perëndimore dhe regjimi i Tel-Avivit po i bëjnë presion Libanit për të detyruar Rezistencën për të hedhur armët. Këtë javë, shefi i OKB Antonio Guterres mori një qëndrim ndërhyrës, duke e quajtur armën e Rezistencës “destabilizuese” dhe i bëri thirrje qeverisë libaneze të çarmatosë Hezbollahun. Ushtria libaneze ka qenë subjekt i sanksioneve nga Perëndimi për vite me radhë, ndërsa Shtetet e Bashkuara dhe Evropa nuk kanë pranuar t’i shesin armë efektive ushtrisë libaneze duke mos e lejuar atë të mbrohet si duhet. Uashingtoni e pranon se qëllimi i këtij vendimi është të “mbrojë Izraelin dhe të forcojë pozicionin e tij në rajon”. Regjimi izraelit pushtoi pjesën më të madhe të Libanit jugor deri në vitin 2000, kur u detyrua të tërhiqet për shkak të fuqisë ushtarake të Hezbollahut. Në të vërtetë, arma e Rezistencës është bërë një parandalues i fuqishëm kundër agresionit të regjimit të Tel Avivit.