Breaking News

“Irani është aq i fuqishëm, saqë mund të ndryshojë balancën e fuqisë në botë”

Një gazetë izraelite shkroi se aftësitë teknologjike të Iranit tani ishin të tilla që ata të mund të ndryshojnë balancën globale të fuqisë.

Gjenerali izraelit Eitan Ben Eliyahu, ish komandant i forcave ajrore të Izraelit, të hënën në një artikull në gazetën Yediot Aharonot foli për aftësitë e teknologjisë së Iranit. “Aftësitë teknologjike të Iranit dhe agjentëve të ndryshëm të tij kanë arritur në atë nivel që ata tani mund të ndryshojnë balancën e fuqisë në botë,” tha ai. Duke iu referuar sulmit hakmarrës të 14 shtatorit të ushtrisë jemenase në objektet e naftës të kompanisë saudite Aramco, gazeta izraelite vuri në dukje se ky sulm ka qenë një sukses i madh operacional nga disa këndvështrime:

  1. Sauditët e zbuluan sulmin shumë vonë për ta parandaluar
  2. Vendndodhja e saktë e bazës së përdorur për të lëshuar raketat ende mbetet e panjohur
  3. Koordinimi midis dronëve dhe raketave cruise ishte mbresëlënës
  4. Imazhet pas sulmit tregojnë rezultate tepër të sakta, me secilin objektiv të goditur në qendër të tij.

Në një pjesë tjetër të artikullit të tij, gjenerali izraelit vuri në dukje se për katër vitet e fundit, Izraeli ka sulmuar objektiva në Siri me qëllim që të ulë ndikimin rajonal të Iranit, por Irani ka dëshmuar se është i aftë të arrijë qëllimet e tij. Sipas Yediot Aharonot, Irani dërgon mesazhe se një sulm izraelit kundër forcave iraniane në Siri mund të çojë në një sulm të ngjashëm me atë të kryer në Arabinë Saudite. Duke ju referuar përpjekjeve të dështuara të Izraelit për të bindur Uashingtonin për një sulm në territorin iranian, gazeta izraelite shkruan se me tërheqjen e fundit të trupave amerikane nga Siria verilindore, regjimi izraelit është tronditur përsëri. Kjo tregon se Irani ka forcuar fuqinë e tij parandaluese për të dobësuar kërcënimin e SHBA në rajon dhe për të detyruar Shtetet e Bashkuara të tërhiqen nga Azia Perëndimore. “Të gjitha planet e Iranit janë duke u realizuar. Ai arriti të dobësojë kërcënimin amerikan dhe ta dëbojë Uashingtonin nga Lindja e Mesme. Përveç kësaj, sanksionet e Trump kanë bërë që Irani të rifillojë pasurimin e uraniumit ”, shtoi gazeta izraelite. Autori afër fundit të artikullit të tij konkludon se Izraeli mund të ndiqte politikën e tij të tanishme ndaj Iranit, duke mbajtur në mend se sulmi tjetër në Siri mund të çojë në një sulm kirurgjikal nga Irani dhe aleatët e tij kundër Izraelit.