Breaking News

Dorëzimi i S-400 në Turqi përfundon në prill 2020

Dorëzimi i sistemit raketor S-400 në Turqi mund të përfundojë deri në prill 2020, deklaroi të dielën presidenti turk Recep Tayyip Erdogan.

Ai ka bërë të ditur se specialistët turq do të dërgohen në Rusi për trajnime mbi sistemin e raketave, duke shtuar se ky numër deri më tash është 100, por do të rritet në të ardhmen. “Shpresoj që pjesa më e madhe e komponentëve të S-400 do të shpërndahen deri në fund të vitit, dhe i gjithë procesi do të përfundojë deri në prill të vitit të ardhshëm. Pas kësaj, ne do të vazhdojmë udhëtimin tonë me besim më të madh”, tha Erdogan. Turqia raportoi më herët se ka nevojë për sisteme anti-ajrore për të mbrojtur veten. Në fakt, S-400 i ri rus do të vendoset jo shumë larg nga Ankaraja dhe do të mbrojë qiellin mbi kryeqytetin turk. Sipas një versioni tjetër, arsyeja për blerjen e sistemeve ruse qëndron në interesat e kundërta të Ankarasë dhe Uashingtonit në Lindjen e Mesme. Ekziston një konflikt interesi në Rusi, por ndikimi i Moskës në rajon është aktualisht shumë më i lartë se ai amerikan. Kjo është arsyeja pse Erdogan e konsideron Rusinë një partner negociator. SHBA, NATO dhe BE kanë kërcënuar me sanksione shtetin turk për shkak të blerjes së sistemit rus. Përveç kësaj, Turqia tani nuk do të jetë në gjendje të fitojë aeroplanët amerikanë F-35, megjithëse ka investuar rreth 1 miliard dollarë në zhvillimin e tyre.