Breaking News

Letra nga PE për Von der Leyen: Të mbështesim nëse i thua ‘Po’ negociatave me Shqipërinë

Gjermanja Ursula von der Leyen është kandidatja për kreun e Komisionit Evropian, por që të emërohet në detyrën e rëndësishme të Bashkimit Evropian, ajo duhet të marrë mbështetjen e eurodeputetëve në Parlamentin Evropian.

Socialistët dhe Demokratët (S&D), që është edhe grupi i dytë më i madh në PE, i kanë dorëzuar agjendën me prioritetet e tyre, Von der Leyen-it, për të cilën kërkojnë mbështetje nëse gjermanja votohet në krye të KE-së. Nëse Von der Leyen bie dakord me prioritetet e S&D, atëherë deputetët do të votojnë për emërimin e saj. Pjesë e agjendës së S&D është edhe hapja e negociatave për anëtarësimin e Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian. Grupi i dytë më i madh në PE kërkon nga ministrja e Mbrojtjes ende në detyrë e Gjermanisë që të mbështesë hapjen e negociatave me dy shtetet ballkanike. Vetë Ursula von der Leyen ka deklaruar më parë se dera mbetet e hapur për Tiranën dhe Shkupin. Ajo kërkon të zgjidhet në krye të KE-së, institucion që ka rekomanduar disa herë hapjen e negociatave, por veto është vendosur nga Këshilli Evropian. Votimi në Parlamentin Evropian, për kandidaturën e 60 vjeçares, është parashikuar të bëhet më 16 korrik.