Breaking News

Bolton përfaqëson kërcënimin më të madh për sigurinë globale

Ministri i Jashtëm i Kubës Bruno Rodriguez e quajti të premten këshilltarin e sigurimit kombëtar të SHBA, John Bolton, si kërcënimin më të madh për sigurinë globale.

“Ndikimi i Këshilltarit të Sigurisë Kombëtare të Shteteve të Bashkuara është kërcënimi më serioz për paqen dhe sigurinë ndërkombëtare”, shkroi ai në një postim. Diplomati kuban shtoi se zbatimi i Doktrinës Monroe në hemisferën perëndimore “është një sulm ndaj sovranitetit dhe vullnetit të lirë të popujve”. Këshilltari i Sigurisë Kombëtare të SHBA, John Bolton ka sinjalizuar gatishmërinë e administratës amerikane për të përdorur Doktrinën Monroe në politikat e saj drejt Amerikës Latine. Bolton e bëri deklaratën ndërsa njoftoi se SHBA po impononte një raund të ri sanksionesh kundër Venezuelës – diçka që ai tha se duhet të shërbejë si një paralajmërim për “të gjithë aktorët e jashtëm, duke përfshirë Rusinë”. “Sot, me krenari po shpallim atë që të gjithë duhet ta dëgjojnë: Doktrina Monroe është e gjallë “, tha Bolton duke shtuar se Amerikat janë një “rajon pabesueshëm”, për të cilin ai tha se “duhet të mbetet i lirë nga despotizmi i brendshëm dhe dominimi i jashtëm”. Doktrina Monroe, e cila u shpall nga Presidenti amerikan James Monroe më 1823, synonte të kundërshtonte kolonializmin europian në Amerikë. Dokumenti deklaroi se çdo veprim nga ndonjë fuqi evropiane e drejtuar kundër kombeve të pavarura në Amerikën Veriore dhe Jugore do të konsiderohej armiqësor nga Shtetet e Bashkuara.