Breaking News

Turqia e vendosur për blerjen e sistemit S-400

Sulejman Savilo, ministër I brendshëm I Turqisë ka thënë se Turqia është e vendosur për blerjen e sistemit S-400 nga Rusia pasi ky sistem është i nevojshëm për mbrojtjen.

Më herët ministri i mbrojtjes dhe presidentit Rexhep Taip Erdogan kanë thënë se Turqia me gjithë kërcënimet dhe kundërshtime te Uashingtonit do të blejë sistemin S-400. Ministri i Mbrojtjes i Turqisë, Hulusi Akar, ka bërë të ditur se personeli ushtarak turk është duke marrë trajnimin në Rusi për përdorimin e sistemit të mbrojtjes ajrore S-400. Ministri Akar u tha gazetarëve në Ankara se është dërguar një personel në Rusi për trajnim mbi sistemin S-400 që do të fillojë në ditët në vijim dhe do të vazhdojë në muajt e ardhshëm. “Ne kemi nevojë për të ngritur një sistem të mbrojtjes ajrore për të mbrojtur 82 milionë njerëz dhe vendin tonë”, tha Akar, duke theksuar se Turqia është nën kërcënime ajrore dhe sulme raketore nga kufijtë sirianë. Duke theksuar se sistemet S-400 kanë vetëm aftësi mbrojtëse, Akar tha se “askush nuk duhet të shqetësohet” nga përdorimi i tyre nga Turqia. Tensionet ndërmjet SHBA-ve dhe Turqisë kanë arritur në një nivel të lartë, me Turqinë që është vendosur se do të fillojë marrjen e sistemit të avancuar ajror S-400 nga Rusia. Zyrtarët e SHBA-ve kanë sugjeruar që Turqia të blejë sistemin e raketave Patriot të SHBA-ve në vend të atij S-400, duke argumentuar se është i papajtueshëm me sistemet e NATO-s dhe është një kërcënim për vjedhjen e avionit të gjeneratës së pestë F-35. Turqia u përgjigj se SHBA refuzoi shitjen e raketave Patriot, gjë e cila detyroi Turqinë të kërkonte shitës të tjerë, duke shtuar se Rusia ofroi një marrëveshje më të mirë, përfshirë transferimet e teknologjisë.