Breaking News

Britania shpreh keqardhje për mos shtyrjen e afatit të pezullimit të sanksioneve kundër naftës iraniane

Ministria e jashtme e Britanisë së madhe, ka shprehur keqardhje nga vendimi i Amerikës për mos shtyrjen e afatit të pezullimit të sanksioneve kundër naftës së Iranit.

Kjo ministri theksoi rëndësinë e ruajtjes së marrëveshjes bërthamore dhe shtoi se Londra i qëndron kësaj marrëveshjeje ndërkombëtare. Qeveria amerikane ditën e hënë në kuadër të veprimeve të saj armiqësore kundër Iranit, zyrtarisht deklaroi se afati i pezullimit të sanksioneve për disa vende që blejnë naftë nga Irani, nuk do të rinovohet. Donald Trump më 8 Maj pasi ka përsëritur pretendimet e tij boshe kundër Iranit dhe kundër marrëveshjes bërthamore, shpalli daljen e Amerikës nga kjo marrëveshje dhe premtoi rikthimin e sanksioneve kundër Iranit. Donald Trump pas tërheqjes së Amerikës nga marrëveshja bërthamore, më 5 nëntor të vitit të kaluar shpalli rivendosjen e sanksioneve kundër Iranit. Këto sanksione kthehen për një periudhë 90-180 ditë. Faza e parë e sanksioneve kundër Iranit u zbatua në muajin gusht ndërsa faza e dytë u vu në zbatim më 5 nëntor 2018. Kjo është në kohën kur Britania, Franca, Rusia, Kina, Gjermania dhe BE janë shprehur pro ruajtjes dhe mbështetjes së marrëveshjes bërthamore me anë të krijimit të sistemit INSTEX.

Advertisements