Breaking News

Ish-zyrtarët evropianë kërkojnë refuzimin e “marrëveshjes së shekullit” të SHBA

Një grup i ish-politikanëve të lartë evropianë kanë nënshkruar një letër drejtuar Bashkimit Evropian që i bën thirrje bllokut të kundërshtojë planin e ashtuquajtur të paqes të SHBA për Lindjen e Mesme, duke thënë se është i njëanshëm dhe i padrejtë ndaj palestinezëve.

Letra, drejtuar shefes së politikës së jashtme të BE, Federica Mogherini dhe dërguar në gazetën The Guardian për botim, u nënshkrua nga 25 ish ministra të jashtëm, gjashtë ish-kryeministra dhe dy ish-gjeneralë të NATO-s. Letra vjen kur Presidenti i SHBA Donald Trump përgatitet të zbulojë planin e administratës së tij – të quajtur “marrëveshja e shekullit” – në konfliktin izraelito-palestinez. “Është koha që Evropa të qëndrojë sipas parametrave tona parimore për paqen në Izrael-Palestinë,” thuhet në letër dhe bëhet thirrje për një zgjidhje që garanton një shtet të veçantë dhe plotësisht sovran të Palestinës. “Ne jemi të bindur se një plan që redukton shtetësinë palestineze në një njësi të lirë të sovranitetit, qëndrueshmërisë territoriale dhe qëndrueshmërisë ekonomike do të shkaktonte dështimin e përpjekjeve të mëparshme për paqe”, thanë ish zyrtarët e lartë evropianë.

Advertisements