Breaking News

Frika nga Islami në Ballkan?

Kriza e refugjatëve, si dhe sulmet terroriste në Evropë, ofruan një terren pjellor me shpejtësi nëpër Evropë për anëtarët e komunitetit mysliman të vendosur në radhët e atyre që janë përgjegjës për problemet në vendet evropiane, siç është paraqitur në diskutimin e Novi Sadit të bazuar në marrëdhëniet në mes të ekstremizmit islamik dhe të djathtës radikale.

Mbledhja e pikave të tilla politike, në bazë të ekspozuesve, rezultoi në një intolerancë në rritje të këtij grupi fetar. Kjo ndryshoi imazhin e Islamit dhe ndikojë në perceptimin e fesë në Ballkan.

Ndërsa në Evropë fenomeni i krizës migruese çoi në një ndjenjë të theksuar anti-myslimane, në Serbi dhe në rajon, qëndrimi ndaj Islamit është disi i ndryshëm, sepse kjo intolerancë ka  “rrënjët klerikale-nacionaliste”, tha drejtori i Qendrës Ballkanike për Lindjen e Mesme Ivan Ejub Kostiç. Ai në Novi Sad, në diskutim të organizuar në marrëdhëniet në mes të ekstremizmit islamik dhe të djathtës radikale, duke shtuar se nuk është një emërues i përbashkët i këtyre të krahut të djathtë të Evropës dhe në rajon, përkatësisht krijimi i imazhit iracionale të Islamit.

“Çfarë kanë të përbashkët, kjo është se ato krijojnë një ide krejtësisht të paarsyeshme të disa lloj pushtimit të disa myslimanëve, kjo do të ndodhë  Sheriatizimi i Evropës. Në Serbi, megjithatë, ka një islamofobia të ndryshme. Ajo është kryesisht e lidhur me trashëgiminë historike, përkatësisht me periudhën e Perandorisë Osmane “, tha Kostiç.

Ai thekson se ndërsa në Evropë ne kemi sulme të drejtpërdrejta mbi qytetarët e fesë islame, dhunës fizike dhe verbale, kurse në Serbi sot ka më pak. Por pse, shtoi ai, është regjistruar dëbimi, genocidi dhe krime lufte kundër popullatës myslimane gjatë viteve të nëntëdhjeta.

Advertisements