Breaking News

Pse SHBA synon Iranin me sanksione dhe lojëra politike?

Irani ka dënuar një rezolutë të Kombeve të Bashkuara që akuzon Republikën Islamike për shkelje të të drejtave të njeriut, duke theksuar se sponsorët e kësaj mase po luajnë një “bërthamë politike”.

Rezoluta e miratuar nga Komiteti i të Drejtave të Njeriut i Asamblesë së Përgjithshme të OKB u miratua të enjten me 85 pro 30 kundër dhe 68 abstenime. 10 shtete nuk ishin të pranishme në seancën e votimit. Kjo do të thotë se ndërsa nuk ka miratimin e shumicës së shteteve anëtare (108), rezoluta ndoshta do të miratohet nga trupi botëror 193-anëtarësh kur vjen puna për votimin e muajit të ardhshëm. Duke folur përpara votimit mbi projekt-rezolutën kanadeze, zëvendës ambasadori i Iranit në OKB Es’hak Al-e Habib tha se vendet që sponsorizojnë masën kanë bërë gjithçka në fuqinë e tyre për të “shtypur ose hedhur poshtë” luftën shekullore të popullit iranian për shkaqet e të drejtave të njeriut dhe të demokracisë”. Siç ndodh shpesh, Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tyre janë prapa kësaj lëvizjeje të re. Ata janë gjithashtu që ndihmojnë SHBA-të që të imponojnë sanksionet e njëanshme kundër Iranit me akuza të paqarta. Megjithatë, këto sanksione të paligjshme dhe lojëra të tjera politike në OKB kundër Iranit kanë prodhuar një rrjetë të ngatërruar që shpesh dëmton kompanitë amerikane dhe perëndimore të falimentuara më shumë sesa eksportuesit iranian të naftës dhe gazit. Duke pasur parasysh qëndrimin e papërshtatshëm dhe gjithnjë e më shumë konfrontues të Shteteve të Bashkuara dhe të vazaleve të tyre, është e qartë se nuk ka asgjë për këtë se sa i takon këtyre pikave:

1. Irani qëndron në qendër të ambicieve amerikane në Lindjen e Mesme dhe Euraazi. Me ndikimin e tij në rritje, Irani është lidhja e rëndësishme në formimin e një rrjeti të ri të sigurisë aziatike të energjisë nga Kina dhe Rusia. Kjo shpjegon pse Uashingtoni dhe vullnetarët arabë janë të dëshpëruar për ta mbajtur Iranin nga çdo marrëveshje transnacionale për naftën dhe gazin, projektin ose ekuacionin.

2. Irani ka rezervat më të mëdha të naftës dhe gazit në botë pas Rusisë dhe nuk pranon të jetë një vazal i SHBA. Ndikimi i saj në rritje në frontin perëndimor ka të bëjë më shumë me mbështetjen e Amerikës për regjimet e korruptuara dhe të urryera dhe për luftërat e tyre të këqija në Afganistan, Siri dhe Jemen sesa ai që ka të bëjë me ndonjë armiqësi, kërcënim apo ndërhyrje iraniane aktive.

 

3. Në frontin lindor, janë rrethana gjeopolitike që diktojnë rëndësinë gjeostrategjike të Iranit. Ekonomitë në zhvillim me shpejtësi të Kinës dhe të tjerëve dhe nevojat e tyre në rritje për energji në një botë me rezerva energjetike të fundme dhe të varfër janë shtëpitë e detyrueshme për një aleancë të re të vendeve eksportuese dhe importuese të naftës në Azinë Qendrore dhe Lindore.

4. Kina dhe gjigandët e tjerë aziatikë duhet të sigurojnë furnizime me naftë dhe gaz nga Irani. Zhvillimi më i rëndësishëm është vendimi i administratës Trump për të dhënë sanksione të lëkundshme në Kinë, Indi, Korenë e Jugut, Japoninë dhe disa vende evropiane për të vazhduar blerjen e naftës së Iranit e cila nuk mund të zëvendësohet nga prodhuesit e tjerë.

5. Meqenëse fuqitë rajonale forcojnë lidhjet në këtë treg të energjisë kryesore, ata gjithashtu po shohin Kinën dhe larg nga Perëndimi. Uashingtoni është i dëshpëruar për të ndaluar këtë. Problemi është se Uashingtoni nuk mund ta zëvendësojë me lehtësi Iranin në tregun e energjisë në këtë pjesë të botës.

6. Fusha e Gazit të Parsit jugor – më e madhja në botë – ndahet nga Irani dhe Katari. Ata luajnë një rol kyç në sigurimin e furnizimit global me gaz, që do të thotë ashtu si eksportet e saj të naftës, furnizimi me gaz natyror i Iranit nuk mund të zëvendësohet.

7. Uashingtoni numëron aleatët e saj Arabinë Saudite dhe Izraelin për të sabotuar rolin e Iranit si një furnizues i besueshëm energjie dhe ofrues i sigurisë. Sanksionet unilaterale dhe lojërat politike në OKB janë projektuar posaçërisht për të izoluar Iranin, për të frenuar investimet energjitike në vend dhe për të shkatërruar infrastrukturën e saj të naftës dhe gazit dhe për të ndaluar atë që të jetë një qendër e besueshme energjie e lidhur me Detin Kaspik, Detin e Zi, Persian Gjirit dhe Detit Mesdhe nëpërmjet tubacioneve dhe rrugëve të detit.

Duke marrë parasysh sa më sipër, të kuptuarit e arsyeve të vërteta të regjimit të sanksioneve dhe akuzave të pabazuara kundër Iranit lidhur me të drejtat e njeriut mund të na ndihmojë të kuptojmë më mirë pse ndërhyrësit amerikanë dhe grupet vazhdojnë të rrisin armiqësitë ndaj Teheranit, përse refuzojnë t’i japin fund luftërave të tyre ilegale ndaj aleatëve të Iranit në Siria dhe Iraku, dhe pse ata e shtyjnë rajonin në kaos

Advertisements