Breaking News

Ushtria e SHBA mund të humbasë konfliktin e mundshëm kundër Rusisë, Kinës

Shtetet e Bashkuara kanë humbur përparësinë e tyre ushtarake në një shkallë të tillë që mund të humbasin një luftë të ardhshme me Rusinë ose Kinën, paralajmëroi të mërkurën një raport i ri për Kongresin e SHBA.

“Ushtria amerikane mund të pësojë humbje të larta të papranueshme dhe humbje të pasurive të mëdha kapitale në konfliktin e ardhshëm. Mund të luftojë për të fituar ose ndoshta të humbasë një luftë kundër Kinës apo Rusisë “, tha raporti i përgatitur nga Komisioni i Strategjisë Kombëtare të Mbrojtjes, një panel dypalësh i ekspertëve, i krijuar nga Kongresi. Komisioni paralajmëroi se nëse Shtetet e Bashkuara nuk veprojnë shpejt për të përmirësuar situatën, pasojat do të ishin “të rënda dhe të vazhdueshme”. Sipas agjencisë Sputnik, raporti paralajmëroi për kërcënimin në rritje nga jo vetëm fuqitë e mëdha si Rusia dhe Kina, por edhe vende të tjera si Irani dhe Koreja e Veriut. “Këto vende kanë zhvilluar armë më të avancuara dhe kanë përdorur taktika asimetrike në mënyrë kreative”, thekson raporti. “Në mbarë botën, përhapja e teknologjisë së përparuar po lejon më shumë aktorë të kundërshtojnë fuqinë ushtarake amerikane në mënyra më kërcënuese,” tha raporti i Komisionit të Strategjisë Kombëtare të Mbrojtjes. Komisioni miratoi Strategjinë e Mbrojtjes Kombëtare të paraqitur nga administrata e Presidentit Donald Trump në janar 2018, e cila ka kërkuar të rindërtojë ushtrinë amerikane për të luftuar kërcënimet në rritje nga Rusia dhe Kina. Por raporti paralajmëroi gjithashtu se Shtetet e Bashkuara nuk po lëvizin aq shpejt sa duhet dhe nuk po investojnë mjaft para për të vënë në praktikë strategjinë e Trump.

Advertisements