Breaking News

Gjermania e irrituar me një vendim të SHBA

Gjermania është irrituar pasi qeveria amerikane ndërhyn në një marrëveshje disa miliardë dollarëshe të Siemens AG për të zhvilluar stacione energjetike në Irak.

Kompania amerikane nënshkroi një memorandum mirëkuptimi me qeverinë e Irakut më parë këtë javë, duke përshkruar bashkëpunimin e tyre në fushat e prodhimit të naftës dhe gazit dhe prodhimit të energjisë. Një person, i cili ka parë dokumentet, i tha The Financial Times se Uashingtoni ka në plan të ofrojë financime dhe sigurime për firmat amerikane që bëjnë biznes në sektorin energjetik të Irakut. Marrëveshja e GE-së me Irakun dha shpresat e Siemens për të fituar një kontratë prej 15 miliard dollarësh për të furnizuar 11 gigawatt të pajisjeve të prodhimit të energjisë në Irak. Deri në ndërhyrjen amerikane, Siemens u konsiderua si kontrabandist pasi shefi ekzekutiv Joe Kaeser udhëtoi për në Irak në shtator dhe foli me kryeministrin Haider al-Abadi lidhur me kontratën. Zyrtarët amerikanë, megjithatë, paralajmëruan Abadin se nënshkrimi i kontratës me Siemens mund të rrezikojë marrëdhëniet midis Bagdadit dhe Uashingtonit. Një këshilltar i lartë i kryeministrit irakian, atëherë i tha Siemens të heqë dorë, sepse po shkakton probleme për Irakun, duke pasur parasysh presionin e SHBA.

Advertisements