Breaking News

Rusia: Veprimet e SHBA kundër marrëveshjes bërthamore, shkelje e së drejtës ndërkombëtare

Zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme ruse thotë se masat e SHBA kundër marrëveshjes bërthamore të Iranit janë në kundërshtim me rregulloret ndërkombëtare.

Duke folur për gazetarët, Maria Zakharova tha se Rusia më parë kishte njoftuar qëndrimin e saj mbi tërheqjen e SHBA nga marrëveshja bërthamore e Iranit. Rusia beson se Plani i Përbashkët i Veprimit (JCPOA) nuk lidhet vetëm me politikën, por përfshin stabilitetin ekonomik dhe global dhe marrëdhëniet ndërkombëtare, tha ajo. SHBA po merr masa shkatërruese kundër bashkësisë ndërkombëtare, të cilat janë në kundërshtim me rregulloret ndërkombëtare dhe rezolutat e KS të OKB-së, tha Zakharova. Moska gjithmonë ka bërë të ditur se marrëveshja bërthamore nuk është vetëm një marrëveshje midis disa vendeve, por është një dokument që duhet të zbatohet dhe ka një natyrë globale, vuri në dukje Zakharova. Për fat të keq, SHBA nuk ka miratuar masa afatgjata ose afatgjata konstruktive, tha ajo, duke shtuar se do të krijojë më shumë tensione në rajon. Kjo marrëveshje krijoi një rrugë për përmirësimin e bashkëpunimit në fushat ekonomike, financiare dhe energjetike duke hequr shqetësimet politike dhe ushtarake, përsëriti Zakharova. Firmat evropiane filluan bashkëpunimin me partnerët iranianë, tha ajo, duke shtuar, ‘Ne gjithashtu kemi ruajtur bashkëpunimin në ato fusha që ishin në  drejtat tona’. Gjatë fushatës zgjedhore presidenciale, Donald Trump përmendi tërheqjen nga marrëveshja e Iranit që do të thotë se ajo ishte e planifikuar paraprakisht dhe do të sillte efekte shkatërruese në ekonominë ndërkombëtare, tha ajo.

Advertisements