Breaking News

FATF i jep Iranit afat deri në shkurt të zbatojë angazhimet e tij

Task Forca e Veprimit Financiar (FATF), e cila lufton pastrimin e parave në mbarë botën, i jep Iranit katër muaj afat për të zbatuar angazhimet e tij.

Pas një takimi të anëtarëve të saj, mbikëqyrësi ndërkombëtar me qendër në Paris tha se Irani kishte vepruar vetëm në nëntë nga 10 udhëzimet e tij, pavarësisht paralajmërimeve se mund të përballet me pasojat nëse nuk vepron shpejt. “Ne presim që Irani të lëvizë me shpejtësi për të zbatuar angazhimet që i ndërmori në një nivel të lartë shumë kohë më parë”, tha presidenti i FATF Marshall Billingslea pas kryesimit të takimit. “Në përputhje me këtë, ne presim që ai të ketë miratuar të gjitha këto masa deri në shkurt. Nëse deri në shkurt të vitit 2019 Irani nuk i ka bërë akoma, atëherë do të ndërmarrim hapa të mëtejshëm”, shtoi ai. Reformat e propozuara janë përballur me opozitë të fortë në Iran nga ata që besojnë se bashkimi me trupin do të hapte derën për ndërhyrje të huaja. FATF gjithashtu tha se do të vazhdojë pezullimin e kundërmasave, të cilat mund të shkojnë deri në kufizimin ose madje ndalimin e transaksioneve me një vend. FATF po përballet me opozitën amerikane për të hequr Iranin nga një listë e zezë ekonomike, pavarësisht nga hapat që Teherani ka ndërmarrë për të miratuar legjislacionin që ndalon financimin e terrorizmit dhe pastrimin e parave. Largimi i Iranit nga lista e zezë kishte fituar mbështetje në kryeqytetet evropiane, por një stuhi e vizitave nga një zyrtar i lartë i SHBA në Francë dhe vende të tjera evropiane e pengoi ofertën në shkurt.

Advertisements