Breaking News

SHBA po destabilizon botën përmes eksporteve masive të armëve

Ministri i Jashtëm i Iranit ka denoncuar Shtetet e Bashkuara si shitësit kryesorë të armëve në botë, duke thënë se eksportet masive të armëve të Uashingtonit po dëmtojnë paqen globale.

Në një postim në Twitter të enjten, Muhamed Xhavad Zarif reagoi ndaj një video të quajtur “Shtetet e Bashkuara të Armëve”, e cila u publikua më parë këtë javë, duke përshkruar rrjedhën masive të eksporteve amerikane të pajisjeve ushtarake në kontinente të ndryshme gjatë 67 viteve të fundit. Video u krijua nga shkencëtari i statistikave , Will Geary, bazuar në statistikat e përpiluara nga Baza e të Dhënave për Transferimin e Armëve të Institutit Ndërkombëtar të Kërkimit të Paqes të Stokholmit (SIPRI), i cili përmban informacion mbi të gjitha transferimet e armëve konvencionale nga viti 1950. “SHBA-ja destabilizon botën me eksportin e armëve, duke reduktuar buxhetet që mund të përdoren për një të ardhme më të ndritur”, shkroi Zarif, duke shtuar: “Megjithatë, armët e saj nuk mund të sigurojnë as qytetarët e saj: 35% e shpenzimeve ushtarake globale nuk arritën të ndalojnë 15 sauditë të vrasin dhe plagosin 9000 amerikanë më 9 shtator 2001. ” “SHBA dërgon mbi gjysmën e eksporteve të armëve në rajonin tonë. Pjesa më e madhe u takon udhëheqësve të papërvojë dhe aventuristë që janë të angazhuar në krime lufte, “tha Zarif.

Advertisements