Breaking News

Natyra materiale e marrëdhënieve të SHBA me Shtetet e Gjirit Persik

Departamenti i Shtetit ka miratuar një marrëveshje të re të armëve prej 460 milionë dollarësh me Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Katar.

Katari ka nënshkruar një kontratë prej 197 milionë dollarë me kompaninë amerikane Raytheon dhe Emiratet e Bashkuara Arabe ka nënshkruar një marrëveshje prej 270 milionë dollarësh me kompanitë e tjera amerikane të armëve. Vlerësimi i marrëdhënieve të Amerikës me shtetet arabe sugjeron që këto marrëdhënie nuk janë vetëm në nivelin e aleancës strategjike, por pikëpamja materiale është një faktor kryesor në marrëdhëniet e SHBA me këto vende. Me fjalë të tjera, normat nuk luajnë një rol në marrëdhëniet e Uashingtonit me arabët e Gjirit Persik. Sipas Institutit të Stokholmit, Arabia Saudite, edhe përpara presidencës së Donald Trump ishte importuesi më i madh i armëve amerikane në Lindjen e Mesme dhe pas Indisë, importuesi më i madh i armëve amerikane në botë. Mes viteve 1950 dhe 2006, Arabia Saudite bleu armë dhe pajisje me vlerë rreth 80 miliardë dollarë nga Shtetet e Bashkuara, duke përbërë pothuajse një të pestën e vlerës së eksporteve amerikane në vende të tjera. Sipas një raporti tjetër, Arabia Saudite është vendi i dytë më i madh importues në botë gjatë periudhës 2012-2012, që ishte 212 për qind më i lartë se në periudhën 2007-2011. Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Katari gjithashtu renditen të dytët dhe të tretët pas Arabisë Saudite në Lindjen e Mesme. Këto kushte janë bërë edhe më të ashpra në qeverinë e Trump dhe shihet qartë se si Presidenti aktual i Shteteve të Bashkuara në thelb nuk ka besime në norma të tilla si të drejtat e njeriut dhe të drejtat civile dhe ka shumë të ngjarë të ketë marrëdhënie ekonomike për shkak të karakterit të tij personal. Në praktikë, Donald Trump, në maj 2017, nënshkroi një marrëveshje me Arabinë Saudite me vlerë 400 miliardë dollarë, prej të cilave 110 miliardë dollarë ishin armë. Gjëja më e rëndësishme është që Amerika mirëpret situata të tilla si pasiguria, dhuna, lufta dhe tensionet në Lindjen e Mesme, ku këto kushte forcojnë shpirtin materialist të Gjirit Persik dhe Uashingtoni përfiton më shumë. Për shembull, sipas Institutit të Stokholmit, vetëm në vitin 2015, Arabia Saudite bleu 9.3 miliard dollarë armë për shkak të sulmeve kundër Jemenit dhe armatosjen e terroristëve në rajon në Irak dhe Siri, ku në krahasim me një vit më parë, kjo shifër është rritur me 50%. Ndërkohë, u nënshkrua një kontratë prej 400 miliardë dollarësh me Arabinë Saudite në një kohë kur tensionet midis Rijadit dhe Teheranit ishin në rritje, ndërsa iranofoboia në Shtetet e Bashkuara po intensifikohej gjithashtu. Qeveria e Uashingtonit madje përdor tensionin brenda botës arabe për të shitur armë, për shembull, një marrëveshje armësh prej 12 miliardë dollarësh me Katarin menjëherë pas fillimit të tensioneve midis Katarit dhe katër vendeve arabe, si dhe një marrëveshje shtesë me Dohën me vlerë 1.1 miliard dollarë në nëntor 2017. Gjëja e rëndësishme, megjithatë, është se armët që këto vende blejnë nga Shtetet e Bashkuara dhe fuqitë e tjera perëndimore po përdoren kundër vetë vendeve arabe, duke përfshirë luftën në Jemen dhe mbështetjen e terroristëve në Siri dhe Irak.

Advertisements