Breaking News

Ushtria izraelite pretendon në kontrollin e sigurisë në Kudsin lindor

Ushtria izraelite njoftohet se po shqyrton një plan për të marrë kontrollin e situatës në një kamp refugjatësh palestinez dhe një lagje arabe në Kudsin lindor, mes tensioneve të vazhdueshme në qytetin e okupuar.

Duke cituar burime të paidentifikuara, gazeta sioniste Haaretz tha se ministria izraelite e luftës ka konfirmuar se ushtria po studion planin për të marrë përgjegjësinë për gjendjen në kampin e refugjatëve Shuafat dhe në rrethin Kafr Akab në Kudsin Lindor. Këto zona janë në juridiksionin e Kudsit, por janë të ndarë nga pjesa tjetër e qytetit të pushtuar nga Izraeli, përmes një muri që është në ndërtim e sipër që nga viti 2002. Komuniteti ndërkombëtar përcakton kontrollin administrativ të Izraelit mbi Kudsin lindor që kur regjimi pushtoi zonën gjatë Luftës Arabe të vitit 1967 dhe më pas e aneksoi atë. Përleshjet janë intensifikuar në zonë që nga muaji i kaluar, kur Presidenti i SHBA Donald Trump mori një vendim kundër palestinezëve, ku thuhet se Uashingtoni e njeh të gjithë qytetin e Kudsit si kryeqytet të Izraeli”. Raporti thotë se ka pasur përplasje pothuajse të përditshme midis forcave izraelite dhe protestuesve palestinezë, veçanërisht të rinjve nga kampi i refugjatëve Shuafat dhe lagjes së Kafr Akeb. Kjo ka bërë që ushtria izraelite të ndërhyjë dhe të kontrollojë situatën në lagjet e Kudsit, transmeton gazeta sioniste Haaretz. Autoritetet izraelite kanë thënë se nëse ushtria merr kontrollin, bashkia e Kudsit nuk mund të ketë më një juridiksion dhe këshillat lokale do të pushojnë së funksionuari.

Advertisements