Breaking News

Amnesty International: BE bashkohet me krimet kundër refugjatëve në Libi

Amnesty International ka akuzuar vendet e Bashkimit Evropian për pjesëmarrje në shkeljet e të drejtave të njeriut nga zyrtarët libianë kundër refugjatëve përmes bllokimit të azilkërkuesve për të arritur në Evropë.

Amnesty International tha të martën se deri në 20,000 vetë po mbahen në kampet e paraburgimit nën kushte të tmerrshme dhe i nënshtrohen "torturës, punës së detyruar, zhvatjes dhe vrasjeve të paligjshme", duke i bërë jehonë akuzave të ngjashme të bëra nga grupe të tjera të të drejtave të njeriut gjatë muajve të fundit. "Qeveritë evropiane nuk kanë qenë plotësisht të vetëdijshme për këto abuzime, duke mbështetur në mënyrë aktive autoritetet libiane në ndalimin e kalimeve në det dhe duke përfshirë njerëzit në Libi, ata janë bashkëpunëtorë në këto krime", tha John Dalhuisen, drejtor i Amnesty International për Evropën. Që nga kryengritja e vitit 2011 e cila rrëzoi ish-diktatorin Muamer Gadafi, Libia është bërë një qendër kryesore tranziti për refugjatët që përpiqen të arrijnë në Evropë. Shumica e tyre janë nga zona të konfliktit si Siria dhe Afganistani. Të tjerët po migrojnë për arsye ekonomike. BE ka arritur një marrëveshje me Libinë për të ndalur rrjedhën e refugjatëve në të gjithë Mesdheun qendror në veri. Sipas marrëveshjes, BE ka trajnuar rolin bregdetar të Libisë për të kapur anijet që mbanin refugjatë. Marrëveshja ka arritur të ulë në mënyrë drastike numrin e të sapoardhurve në Itali.

Rojet bregdetare libiane kanë rol në trafikun e qenieve njerëzore

Amnesty International tha se rojat bregdetare libiane punojnë krah për krah me kontrabandistët e njerëzve, duke përfshirë torturimin e njerëzve për të zhvatur para. Ko organizatë tha gjithashtu se Evropa nukka një lidhje të vogël me gjendjen e vështirë të refugjatëve që mbeten në Libi. “Duke mbështetur autoritetet libiane në kapjen e njerëzve në Libi … Qeveritë evropiane kanë treguar ku janë prioritetet e tyre të vërteta: domethënë mbyllja e rrugës mesdhetare, pak vëmendje ndaj vuajtjeve të shkaktuara”, tha Dalhuisen. Kohë më parë, ministri ib italian Angelino Alfano u takua me komisionerin për Emigracionin, Dimitris Avramopulos për të diskutuar çështjen e emigranteve. Mbi 500 mijë refugjatë presin në brigjet e Libisë për të mbërritur në Evropë. Anijet evropiane shpëtuan 6000 persona mes të cilëve gra dhe fëmijë. Duke folur për gazetarët ne samitin e G7-ës në Gjermani, kryeministri italian Mateo Renzi bëri thirrje për më shumë solidaret brenda vendit të tij dhe Bashkimit Evropian. Organizata joqeveritare ka denoncuar se personat që ndalohen në Libi për të mos u lejuar nisjen drejt brigjeve të Evropës bëhen objekt abuzimesh, që asnjë vend evropian nuk mund t’i pranojë. Në një letër të hapur drejtuar sot vendeve anëtare dhe institucioneve të Unionit, presidentja e MpK, Joanne Liu ka shkruar se: “Qeveritë evropiane po ushqejnë biznesin e torturave në Libi”. Në letrën në fjalë denoncohet vendosmëria e Evropës për të bllokuar me çdo kusht refugjatët që nisen nga Libia dhe kërkohet marrja e masave që abuzimet ndaj njerëzve që mbahen në qendrat e burgimit të marrin fund sa më shpejt. “Drama që emigrantët dhe refugjatët po përjetojnë në Libi duhet të trondisë ndërgjegjen kolektive të qytetarëve dhe të liderëve të Evropës. Të verbuar nga qëllimi për të mbajtur larg Evropës njerëzit, politikat dhe financimet evropiane po kontribuojnë në ndaljen e varkave që nisen nga Libia, por njëkohësisht po ushqejnë një sistem kriminal abuzimesh”, thuhet në letër. Mjekët pa Kufij vë në dukje se, reduktimi i nisjeve të refugjatëve nga brigjet libiane është konsideruar një sukses nga vendet e BE-së, por organizata shton se në Libi po ndodhin gjëra të tmerrshme. “Ja pse kjo festë për ndalimin e refugjatëve është në rastin më të mirë një hipokrizi e pastër, ose, në rastin më të keq, një bashkëpunim cinik me bizneset kriminale”, shton MpK.

Advertisements