Breaking News

Gjermania shpreh shqetësim për kthimin e terroristëve evropianë

Agjencia gjermane e inteligjencës tha në një raport të kohëve të fundit se ka pasur një rritje dramatike të numrit të selefistëve në vend dhe ka shprehur shqetësim për këtë.

Sipas raportit, numri i selefistëve në Gjermani është rritur në 10mijë e 300 vetë. Në vitin 2011, agjencitë gjermane të sigurisë njoftuan praninë e 3800 selefistëve në Gjermani, duke u rritur në 8 mijë në 300 deri në fund të vitit 2015 dhe në qershor 2017, numri tejkaloi 10,000-shin. Sipas një vlerësimi nga Agjencia Gjermane e Inteligjencës, mbi 940 ekstremistë nga Gjermania udhëtuan në Irak dhe Siri gjatë viteve të fundit dhe u bashkuan me ISIS. Implikimet e politikës së dyfishtë të qeverive evropiane në luftën kundër terrorizmit më shumë se gjashtë vite të krizës në Siri dhe Irak janë bërë tashmë preokupim i qeverive evropiane dhe kanë qenë burim kërcënimesh serioze për Evropën. Rrënjët e formimit dhe forcimit të grupeve të tilla si Al-Kaida dhe ISIS janë eksploruar në mënyrë eksplicite, roli i qeverive perëndimore, në SHBA dhe Britani të Madhe, me Arabinë Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe. Dhjetëra mijëra terroristë selefistë të trajnuar në qendrat fetare në Evropë me mbështetjen materiale dhe shpirtërore të Arabisë Saudite po udhëtonin nga Evropa dhe qeveritë evropiane madje lehtësuan udhëtimin e tyre në Siri dhe Irak përmes Turqisë. Daily Telegraph shkroi kohë më parë se 27,000 njerëz nga vende të ndryshme u bashkuan me radhët e ISIS në Irak dhe Siri, ku një e katërta e tyre janë evropianë dhe paraqesin shqetësime për kthimin e tyre në vendet e origjinës. Me humbjen e terroristëve të ISIK dhe grupeve të tjera takfiriste në Siri dhe Irak, ata po kthehen në Evropë dhe u bënë burim kërcënimi dhe pasigurie për Evropën. Zyra e Bashkimit Evropian kundër terrorizmit shprehu shqetësim rreth kthimit të anëtarëve të ISIS pas dështimit të tyre në Irak dhe Siri. Rreth 2,000 shtetas evropianë vazhdimisht kthehen në ISIS. Lord Evans, ish-kreu i Organizatës Britanike të Sigurisë së Atdheut (MI5), në një intervistë me radio stacionin shtetëror, përshkroi kthimin e terroristëve dhe familjeve të tyre si shqetësues, duke thënë: “Ky vend edhe njëzet deri tridhjetë vjet do të përballet me kërcënimin e sulmeve terroriste.

Advertisements