Breaking News

Konfuzioni i qeverisë së Trump ndaj Iranit

Njëkohësisht me publikimin e emrave të rinj të disa shtetasve dhe kompanive iraniane të listuar në listën e sanksioneve të SHBA, administrata amerikane shtyu pezullimin e sanksioneve bërthamore kundër RII edhe për 120 ditë tjera.

Duke vepruar kështu, nga njëra anë, numri i individëve dhe kompanive iraniane do të shtohet në listën e sanksioneve të SHBA dhe, nga ana tjetër, Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të jenë të detyruar nga ambiciet e saj bërthamore. Natyrisht, Departamenti i Shtetit ka theksuar se kjo nuk duhet parë si një tregues i pozitës së qeverisë së Donald Trump mbi një marrëveshje bërthamore me Iranin. Në muajt e fundit, qeveria amerikane ka treguar sjellje të paqëndrueshme dhe shqetësuese sa i përket angazhimeve të saj në kuadër të marrëveshjes bërthamore. Zyrtarët e Uashingtonit, duke përfshirë presidentin Donald Trump dhe Nicky Haley, përfaqësuesen e Shteteve të Bashkuara në Kombet e Bashkuara, kanë folur në mënyrë të përsëritur për shkeljet nga ana e Iranit të shpirtit të marrëveshjes dhe nevojën për një rishikim të saj, por në të njëjtën kohë qeveria amerikane gjithashtu ka shtyrë pezullimin e sanksioneve bërthamore për 120 ditë. Kjo tregon se, dy vjet pas zbatimit të marrëveshjes bërthamore midis Iranit dhe grupit 5+1, si dhe ripohimit të përsëritur të përmbushjes së detyrimeve të Republikës Islamike nga të gjitha detyrimet e tij, Shtetet e Bashkuara ende nuk kanë mundur të trajtojnë një nga marrëveshjet më të rëndësishme shumëpalëshe në vitet e fundit. Kjo trazirë dhe ky konfuzion rrjedh edhe nga konkurrenca e fortë e forcave politike brenda vendit. Nga njëra anë, një grup politikanësh dhe ekspertësh amerikanë kanë argumentuar se, në fund, ambiciet përfundimtare të Shteteve të Bashkuara për të detyruar Republikën Islamike të rishqyrtojnë gjëra të tilla si aktivitetet e raketave dhe rajonale nuk janë përmbushur dhe kjo është arsyeja pse Uashingtoni duhet të mos i kushtojë vëmendje zemërimit dhe protestave globale dhe të dalë nga kjo marrëveshje. Edhe përkundër retorikës së përsëritur të Donald Trump gjatë fushatës elektorale dhe më pas gjatë fushatës presidenciale kundër marrëveshjes bërthamore, qeveria amerikane është në një pozicion të vështirë për këtë çështje. Megjithatë, grupi më i madh, në krahasim me grupin e parë në Shtetet e Bashkuara, beson se është pothuajse e pamundur të provohet shkelja e marrëveshjes bërthamore nga Iranit edhe pse ekzistojnë miratime të përsëritura nga ana e ANEA se RII ka zbatuar me saktësi detyrimet e dala nga kjo marrëveshje. Ndërsa mbështetja pothuajse e bashkuar dhe e fortë e shteteve evropiane, Rusisë, Kinës dhe të Kombeve të Bashkuara për të zbatuar marrëveshjen bërthamore me Iranin, e ka vënë qeverinë amerikane në rrezik të izolimit politik. Duke pasur parasysh këtë, qeveria e Trump ka rinovuar sanksionet bërthamore kundër Iranit, duke shtuar numrin e shtetasve dhe kompanive të tjera iraniane në listën e sanksioneve.

Advertisements