Breaking News

Nicky Haley viziton Vjenën

Ambasadorja e SH.B.A. në Kombet e Bashkuara në fund të këtij muaji do të shkojë në Vienë për të biseduar me zyrtarët e ANEA.

Sipas Reuters, vizita e Nicky Haley në Vienë është në kuadër të rishikimit të marrëveshjes bërthamore me Iranin, gjë e cila është program i qeverisë së Shteteve të Bashkuara e kryesuar nga presidenti Donald Trump. Në prill, Trump lëshoi ​​një dekret për rishikimin e marrëveshjes bërthamore me Iranin për të analizuar pajtueshmërinë e saj me interesat e sigurisë kombëtare të SHBA. Sipas ligjit amerikan, Departamenti i Shtetit duhet të konfirmojë angazhimin e Iranit në marrëveshjen bërthamore një herë në çdo 90 ditë. Megjithëse në dy muajt e fundit qeveria e Trump për herë të dytë ka pranuar angazhimin e Iranit ndaj marrëveshjes bërthamore, Donald Trump tha se nuk do ta bënte këtë në afatin e ardhshëm. Shefja e politikës së jashtme të BE Federika Mogherini kohët e fundit theksoi se “Marrëveshja Bërthamore” i takon bashkësisë ndërkombëtare dhe shtoi: Kjo nuk është një marrëveshje e hartuar në formë dypalëshe që në mënyrë këtë mënyrë të mund të ndryshohet. Marrëveshja bërthamore e Iranit dhe grupit 5+1 (Britania, Franca, Rusia, Kina, Amerika dhe Gjermania) ka nisur të zbatohet që nga janari 2016, por qeveria e Shteteve të Bashkuara si anëtar i këtij grupi ka shkelur gjithmonë marrëveshjen në fjalë.

Advertisements