Breaking News

Theresa May paralajmëron për pasoja të rënda për marrëveshjen e keqe Brexit

Kryeministrja britanike, Theresa May, ka paralajmëruar se do të ketë pasoja të rënda për Britaninë nëse nuk arrin të sigurojë një marrëveshje të mirë të Brexit.

Ajo i bëri këto vërejtje gjatë një fjalimi të enjten, duke paraqitur politikat e Partisë së saj Konservatore përpara zotimeve të votuesve përpara zgjedhjeve parlamentare të muajit të ardhshëm. “Mos bëni asnjë gabim, sfida kryesore me të cilën përballemi është të negociojmë marrëveshjen më të mirë për Britaninë në Evropë”, tha ajo. Mund të thuhet se Brexit “nuk do të jetë i lehtë”, por ajo nuk do të përpiqej të bënte “zgjedhje të vështira” për ta kthyer vendin në një “meritokraci të madhe”. Ajo tha se një ekonomi e fortë dhe kapërcimi i Brexit janë përparësitë e saj kryesore. “Nëse dështojmë, pasojat për Britaninë dhe për sigurinë ekonomike të njerëzve të zakonshëm do të jenë të tmerrshme. Nëse kemi sukses, mundësitë që kemi para nesh janë të mëdha”, shtoi ajo. Kryeministrja u shpreh se zotimet për të frenuar imigracionin dhe për të trajtuar krizën e kujdesit social janë në qendër të manifestit Konservator. Manifestimi tha se Britania e Madhe mund të jetë e gatshme të japë një kontribut “të arsyeshëm” në Bashkimin Europian pasi ai të largohet nga blloku. “Ndërsa ne largohemi nga Bashkimi Evropian, nuk do të jemi më anëtarë të tregut të vetëm apo bashkimit doganor, por ne do të kërkojmë një partneritet të thellë dhe të veçantë, duke përfshirë një marrëveshje gjithëpërfshirëse të tregtisë së lirë dhe doganore”, tha ajo. “Mund të ketë programe specifike evropiane në të cilat mund të dëshirojmë të marrim pjesë dhe nëse po, do të jetë e arsyeshme që të japim një kontribut”. “Parimi, megjithatë, është i qartë: Ditët e Britanisë që japin kontribute të mëdha vjetore në Bashkimin Evropian do të përfundojnë”. Mund të thuhet se ajo duhet të forcojë pozitën e saj para se të hyjë në dy vjet negociata me BE-në rreth largimit të Britanisë nga blloku. “Sepse në këtë moment përcaktues për Mbretërinë e Bashkuar – ndërsa ne fillojmë këtë udhëtim të rëndësishëm për kombin tonë – ne kemi një shans për t’u kthyer prapa dhe të pyesim veten se çfarë lloj vendi ne duam të ndërtojmë së bashku”. Mund të shkaktojë një proces formal dyvjeçar të tërheqjes së Britanisë nga BE më 29 mars, që mund të jenë negociatat më komplekse që Londra ka mbajtur që nga Lufta e Dytë Botërore. Ligjbërësit në Dhomën e Përfaqësuesve të Parlamentit të Mbretërisë së Bashkuar votuan me 522 vota pro dhe 13 kundër të mërkurën në favor të një mocioni të paraqitur në maj për zgjedhje “të parakohshme”. Zgjedhjet do të mbahen më 8 qershor, pothuajse një vit pasi 52 përqind e britanikëve votuan për t’u larguar nga Bashkimi Evropian. Parlamenti aktual do të shpërndahet më 3 qershor. May u ka bërë thirrje britanikëve të mbështesin partinë e saj në zgjedhjet parlamentare për të mbrojtur interesat e vendit në bisedimet e Brexit.

Advertisements