Breaking News

Irani doli në tregun botëror të naftës

1002020631Lfi11Kompania zvicerane”Glencore International AG” e cila merret me shitjen me shumicë të lëndëve tëpara në tregun ndërkombëtar, është kompania e parë perëndimore e cila ka hapur rubinetin naftës iraniane të papërpunuar  dhe shtunën e kaluar ka filluar ngarkimin dhe eksportimin e naftës iraniane në Evropë nëpërmjet rrugës detare, përcjell The Wall Street Journal. Tani kur janë shfuqizuar sanksionet kundër Iranit, vendi planifikon të shes blerësve evropian 300.000 barela naftë në ditë, ka deklaruar ministri iranian i naftës Bijan Namdar Zangeneh. Aktualisht tankeri i kompanisë Glencore ka ngarkuar 80.000 barel të parë të naftës së papërpunuar dhe anija transportuese veç e ka lëshuar terminalet iraniane. Irani ka 10% të rezervave botërore të naftës dhe në vitin 2014 ishte në vendin e shtatë prodhues i naftës në botë. Pasi që me 16 janar është shfuqizuar shumica e sanksioneve ekonomike të imponuara ndaj Teheranit, qeveria iraniane ka rrit prodhimin e naftës për 500.000 barela në ditë.

Por, lajmi i dytë e ka tërhjek vëmendjen e analistëve. Në të vërtet, Irani në transakcionet e veta të naftës nuk do të përdor dollarin amerikan. Zyrtarët iranian kanë thënë se tani duan që paranë e paguar nga shitje e naftës të realizohet në evro e jo në valutën amerikane. Sikurse transmeton Reutersi, Irani ashtu ka caktuar në kontrata të cilët i ka arritë para ca kohe me kompaninë franceze Totalin dhe kompanitë spanjolle Cepsa dhe Litasco, si dhe kompanin ruse Lukoil, kompanit të cilët merren me shitjen e naftës iraniane në tregun botëror. “Në kontratat tona  qëndron se blerësit naftën ton do të duhej të paguanin në evro dhe atë sipas kursit ndaj dollarit në kohën e dorëzimit”, ka thënë përfaëqsuesi i kompanisë nacionale iraniane(NIOC), duke shtuar se vendimi është sjell”nga arsyet politike”. Teherani do që në evro të i paguhen edhe borgjte e mbetura me miliarda dollar të cilat para sankcioneve me rastin e blerjes së naftës i kan mbet borxh partenerët e huaj tregtar, posaqërisht India e cila i ka borgj Republikës Islamike të Iranit 6 miliard dollar, dhe e cila kushtin e Iranit për ta paguar borxhin me valutën evropiane evro e ka pranuar pa kurrfar problemi.